Learn English: इस मॉक टेस्ट पेपर से जांचे अपनी अंग्रेजी भाषा की Preparation

Learn English: पत्रिका की Learn English सीरिज की इस पोस्ट में आप अंग्रेजी भाषा के मॉक टेस्ट के बारे में पढ़ेंगे। सभी प्रश्नों के उत्तर पोस्ट के अंत में दिए गए हैं।

Sunil Sharma

February, 1503:41 PM

Learn English: पत्रिका की Learn English सीरिज की इस पोस्ट में आप अंग्रेजी भाषा के मॉक टेस्ट के बारे में पढ़ेंगे। सभी प्रश्नों के उत्तर पोस्ट के अंत में दिए गए हैं।

In the following questions, sentence (s) is/are given with blank (s) to be filled in with an appropriate word (s). Some alternatives are suggested for the given question. Choose the correct alternative out of the given alternatives as your answer.

ये भी पढ़ेः आर्ट्स, कॉमर्स और साइंस नहीं, ये नए सब्जेक्टस बनाएंगे आपकी लाइफ

ये भी पढ़ेः टेलीकॉम क्षेत्र में हैं युवाओं के लिए सुनहरा अवसर, ऐसे बनाएं कॅरियर

Q. 1. He is going to be ......... by me.
(a) scold
(b) scolded
(c) will scold
(d) scolds

Q. 2. He ____ his camera on the table last night.
(a) Laid
(b) Lain
(c) Lay
(d) Lie

Q. 3. Such a bad behavior is a _____ to patients and the profession.
(a) Disservice
(b) Injury
(c) Favor
(d) Illusion

Q. 4. The sovereignty of God is so exercised as to be ____ with the freedom of man.
(a) Bulge
(b) Compatible
(c) Harmony
(d) Rise

Q. 5. The lessons of ____ and brotherhood from his life can take the country and the world forward in true sense.
(a) Equality
(b) Enviousness
(c) Opportunism
(d) Injustice

Q. 6. Most children remain ____ school between the ages of seven and ten.
(a) In
(b) under
(c) at
(d) inside

Q. 7. When I visited him last evening we talked the matter___.
(a) through
(b) away
(c) off
(d) over

Q. 8. Health is too important to be ____.
(a) Invaded
(b) Disposed
(c) Neglected
(d) Detested

Q. 9. Anam’s father, who is always full of vitality, was unfortunately ____the weather for the entire last month.
(a) under
(b) over
(c) besides
(d) along

Q. 10. Minank made a slight ____ of judgement for which he had to repent later.
(a) Error
(b) Mistake
(c) Slip
(d) Choice

Q. 11. Every one of us should endevour to ____ the miseries of the poor.
(a) Diffuse
(b) Mitigate
(c) condemn
(d) suppress

Q. 12. Due to the security reasons we were ____ from entering into the cockpit of the aircraft.
(a) Denied
(b) Rejected
(c) Prevented
(d) Warned

हलः 1. (b), 2. (a), 3. (a), 4. (b), 5. (a), 6. (a), 7. (d), 8. (c), 9. (a), 10. (a), 11 . (b), 12. (c)

Show More
सुनील शर्मा Desk
और पढ़े
हमारी वेबसाइट पर कंटेंट का प्रयोग जारी रखकर आप हमारी गोपनीयता नीति और कूकीज नीति से सहमत होते हैं।
OK
Ad Block is Banned